Állítsd meg a kiskutya harapását – Hogyan akadályozd meg a kiskutya harapását

A kiskutya birtoklása az élet egyik öröme, mivel a legkedvesebb háziállatok lehetnek. A játék vagy a kommunikáció egyik módja a harapás, ami problémát jelenthet, mivel súlyos sérülést okozhat a tulajdonosnak. Fontos, hogy ezt a viselkedést abba kell hagyni, mielőtt a harapós kölykök elérik a felnőttkort. Olvasson tovább, és tanuljon meg néhány tippet a kiskutya harapásának megállításához.

Miért harapnak a kölykök

Tény, hogy a kölykök harapnak, különösen életük korai szakaszában. Ahogy nőnek, elkezdik felfedezni környezetüket, és ezt az kiskutya harapdálás leszoktatás orruk és a szájuk segítségével teszik. Ez a módja annak, hogy megtanuljanak alkalmazkodni a környezetükhöz. Ennek a viselkedésnek a megértése segít meghatározni, hogyan veheti rá a kiskutyát, hogy hagyja abba a harapást.

Játszani akar. Az első 12 hétben az almok egymással, vagy akár az anyjukkal harapva játszanak. Ha egy kiskutyát kivonnak a biológiai családjából, és egy gazdi vállalja a szerepét, a kölyökkutya nem hagyja abba a játékot és a harapást. Séta közben észreveheti, hogy megharapja a sarkát vagy a nadrágját. Ez az ő módja, hogy figyelmet kérjen, és azt mondja, hogy itt a játékidő.

Alfát játszik. Kis kedvence, különösen, ha más almokkal együtt fogadja örökbe, néha el akarja játszani az Alfa szerepet. Harapással demonstrálja a dominanciát a többi kölyökkutyával szemben. Ez a viselkedés nyilvánvaló a vadonban, ahol a kölyök a falka tagjaként tanul a szülőjétől.

Táplálni akar. Mivel a kölyökkutya nem tud beszélni, ugat és harap. Ez a módja annak, hogy elmondja neked, hogy éhes, és enni kell neki.

Fedezni akar. A kiskutya az anyjától tanulja meg felfedezni. Az anya és az alom finoman harapva játszik. Csakúgy, mint amikor a kiskutyát elveszik az anyától, úgy ismeri meg a környezetét, hogy megharapja a körülötte lévő anyagokat, például cipőket, játékokat stb.

Dühös, fél vagy izgatott. A kölyökkutya döbbenetet és szorongást mutat harapással. Születése óta megtanulta megvédeni magát azáltal, hogy anyja ugat és harapott, hogy megvédje almát.

Ő terelgeti. Ha van egy terelő fajtából származó kölyökkutya, akkor az ösztönösen harap. Ezeket a kutyákat arra tenyésztik, hogy szarvasmarhát vagy juhot üldözzenek, ami később megnyilvánulhat gazdájuk megharapásával.

Lehet, hogy fog fogat. Mivel a kölykök fogai még fejlődnek, kellemetlen érzést és fájdalmat érezhet a harapás miatt. Vannak módszerek ennek meghatározására, és segít megállítani a kölyökkutya harapását.

Hogyan akadályozzuk meg a kiskutyát a harapástól

Ahhoz, hogy kölyökkutyája abbahagyja a harapást, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Már 6 hetes korában kezdje el a kiskutya képzését. Minél korábban megtanítják abbahagyni, annál könnyebb megtanítani.

2. Tanulja meg kutyája, hogy a harapás rossz, és fájhat. Ha harap, adjon határozott “nem!” vagy “állj!” emlékeztetni rá, hogy túl durva lesz. Ha még mindig harap, ismételje meg a válaszait, vagy hagyja egy ideig a szobában. Ez megtanítja neki, hogy a harapás után játszótárs nélkül marad.

3. Adj a kutyusodnak egy játékot, amivel tud játszani és rágni. Ily módon játékosra nevelheti kutyáját anélkül, hogy kárt okozna az emberekben.

4. Kölyökkutya hatékony tanításához legyen következetes és kitartó. Ahogy fejlődik, észre fogja venni, hogy harapásai egyre lágyabbak lesznek. Mindig ne felejts el határozott választ adni neki. Értesítse meg vele, hogy még a lágyabb harapások is fájdalmasak lehetnek, és nem elfogadhatók.

5. Jó viselkedésének megerősítése érdekében dicsérje meg minden alkalommal, amikor megnyal, vagy harapás nélkül szépen játszik. Ezzel megállítja a kölyökkutya agresszív harapását, mivel megtanítja neki, hogy a fogak használata nélkül való játék kifizetődő.

6. Tanítsd meg neki a “ki” parancsot. Fogja meg a kiskutya kutyaeledelét, majd csukja be a kezét, és határozottan “le!”. Amikor a kutyusa nem harapja meg a kezét, adja ki a „vigye el” parancsot, és etesse meg a kezedben lévő száraztáppal. Ez megtanítja a kutyusnak, hogy az “off” egyenlő a “ne érintse meg!” és abbahagyja, hogy a kölyökkutya megharapja gazdája kezét.

7. Csatlakoztassa kiskutyáját egy engedelmességi osztályhoz, hogy már 6 hónapos korában hozzászoktasson más kutyákhoz. Ha kölcsönhatásba lépnek, az megerősíti, amit tanítottál neki, és megmutatja neki a különbséget aközött, ami elfogadható, amikor emberekkel vannak. Ezekkel a tippekkel végül segít abbahagyni a kölyökkutya harapását, és jobban élvezheti kedvencét.