Διακοσμητικό σκυρόδεμα – λεκιασμένο, σφραγισμένο, χαραγμένο και γυαλισμένο

Εισαγωγή στο Διακοσμητικό Σκυρόδεμα

Το διακοσμητικό σκυρόδεμα, που συνήθως αναφέρεται και ως αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, μπορεί πιο εύκολα να περιγραφεί ως οποιαδήποτε τεχνική που αλλάζει αυτό που θα ήταν απλό, γκρι σκυρόδεμα για να είναι πιο ευχάριστο αισθητικά. Το διακοσμητικό σκυρόδεμα μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εμφανίσεις και τεχνικές. Μπορεί να περιλαμβάνει απλές τεχνικές χρωματισμού, όπως όξινους λεκέδες, ακρυλικούς λεκέδες, βαφές σκυροδέματος και ενσωματωμένα χρώματα (ονομάζονται επίσης ενσωματωμένα χρώματα· αναμιγνύονται χαλαζιακή επένδυση στο σκυρόδεμα πριν χυθεί). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ειδικές επεξεργασίες, όπως σφράγιση, χάραξη, σμίλευση και στίλβωση που μπορούν να αλλάξουν την υφή της επιφάνειας. Πολλές φορές, το διακοσμητικό σκυρόδεμα ενσωματώνει πολλαπλές τεχνικές για να προσαρμόσει πραγματικά την πλάκα.

Βαμμένο σκυρόδεμα

Πιθανώς μια από τις πιο γνωστές τεχνικές για τη μετατροπή του απλού σκυροδέματος ώστε να είναι πιο φιλικό προς το σχεδιασμό είναι η χρώση, ειδικά για εσωτερικές εφαρμογές. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη λήψη μιας σκληρυμένης πλάκας σκυροδέματος και την κυριολεκτική χρώση της ώστε να έχει διαφορετικό χρώμα (ή χρώματα). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λεκέδων από σκυρόδεμα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος λεκέ από σκυρόδεμα είναι ο όξινος λεκές. Είναι γνωστό ότι παράγει πλούσιο χρώμα. Το οξύ αντιδρά στο σκυρόδεμα και παίρνει τη ζωή του. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαρμάρινο χρώμα, σαν κοκκώδες δέρμα. Είναι ίσως ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες να δουλέψεις. Απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά την εφαρμογή γιατί τελικά δουλεύετε με οξύ. Αυτός ο λεκές δεν καλύπτει ελαττώματα στο σκυρόδεμα. Αντίθετα, πιθανότατα θα παρουσιάσει ελαττώματα, ακόμη και αυτά που δεν είδατε όταν το σκυρόδεμα ήταν στη φυσική του κατάσταση. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτήρας που αποκαλύπτει ο όξινος λεκές είναι μέρος της γοητείας του τελικού προϊόντος μιας εργασίας όξινου λεκέ. Οι λεκέδες από σκυρόδεμα με βάση το νερό και οι λεκέδες από ακρυλικό σκυρόδεμα δημιουργούν μια πολύ πιο ομοιόμορφη εμφάνιση από τους όξινους λεκέδες. Αυτοί οι λεκέδες έχουν μια λεπτή, γαλακτώδη σύσταση, επιτρέποντάς τους να εισχωρήσουν στους πόρους του σκυροδέματος, κάτι που τους διαφοροποιεί από οποιοδήποτε χρώμα σκυροδέματος, το οποίο μπορεί να ξεφλουδίσει επειδή τα χρώματα απλώς επικαλύπτουν την επιφάνεια. Επειδή δεν υπάρχει χημική αντίδραση μεταξύ του λεκέ και του σκυροδέματος, εφαρμόζεται περισσότερο σαν βαφή.

Είναι μια καλύτερη εναλλακτική από τον όξινο λεκέ για επιθέματα σκυροδέματος που έχουν καλλυντικά ελαττώματα, επειδή η κάλυψη είναι αρκετά σταθερή. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια ημιδιαφανής κηλίδα, επομένως δεν θα συγκαλύψει εντελώς τα χώματα και άλλα ελαττώματα στο σκυρόδεμα. Οι λεκέδες με βάση το νερό ονομάζονται επίσης συνήθως βαφές σκυροδέματος. Συχνά χρησιμοποιείται για να τονίσει την εργασία μιας όξινης χρώσης δίνοντας σε ορισμένες περιοχές του σκυροδέματος διαφορετικό χρώμα. Οι ακρυλικοί λεκέδες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από βαθιά και φωτεινά χρώματα με πολύ ευρύτερη επιλογή από ό,τι προσφέρει ο όξινος λεκές. Επίσης, ενώ οι όξινες λεκέδες βασίζονται σε μια αντίδραση με το σκυρόδεμα για την παραγωγή χρώματος, τα χρώματα των ακρυλικών λεκέδων είναι συνήθως τα ίδια στο μπουκάλι όπως και στο σκυρόδεμα. Αυτό κάνει την πρόβλεψη του αποτελέσματος πολύ πιο εύκολη. Επιτρέπει επίσης την ευκολότερη ανάμειξη στο εργοτάξιο για να ταιριάζει με άλλα χρώματα τριγύρω. Αφού ολοκληρωθεί η εργασία λεκέδων, συνιστάται η τοποθέτηση κάποιου είδους προστατευτικής επίστρωσης στην επιφάνεια. Αυτό θα αποτρέψει το ξεθώριασμα και τη φθορά. Για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους, συνιστάται στεγανοποιητικό σκυροδέματος. Ένα στεγανωτικό διαλύτη ή σφραγιστικό με βάση το ξυλένιο θα αφήσει μια ανθεκτική, ημι-γυαλιστερή επίστρωση, ενώ ένα σφραγιστικό με βάση το νερό θα αφήσει ένα ματ φινίρισμα. Για εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους, γενικά συνιστάται η εφαρμογή ενός κεριού, όπως αυτό που χρησιμοποιείται σε ένα πάτωμα γυμναστηρίου. Συνοπτικά, η χρώση είναι συνήθως μια καλή επιλογή εάν έχετε μια πλάκα σκυροδέματος επί του παρόντος στην οποία θα θέλατε να προσθέσετε χρώμα. Οι λεκέδες δεν κρύβουν ελαττώματα στο σκυρόδεμα, ούτε αλλάζουν την υφή του σκυροδέματος. Απλώς προσθέτουν ένα ημιδιάφανο, ημιμόνιμο χρώμα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνικές που διευρύνουν τις επιλογές σχεδιασμού όταν χρησιμοποιείτε λεκέ από σκυρόδεμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν στένσιλ στην αγορά που επιτρέπουν ένα έγχρωμο σχέδιο. Επίσης, οι χαραγμένες γραμμές χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για να προσθέσουν ένα σχέδιο ή σχέδιο στο σκυρόδεμα.

Ο λεκές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το σταμπωτό σκυρόδεμα για να προσθέσει χρωματισμό έμφασης. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εφαρμόσετε λεκέ για να επιτύχετε διαφορετική εμφάνιση. πλεονεκτήματα του χρωματισμένου σκυροδέματος. Φυσικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του χρωματισμένου σκυροδέματος είναι η οπτική έλξη. Η χρώση σκυροδέματος σάς επιτρέπει να μετατρέψετε ένα λειτουργικό στοιχείο σε στοιχείο σχεδίασης. Επιπλέον, με τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, η χρώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει σχεδόν οποιοδήποτε θέμα σχεδίασης. Ένα άλλο πλεονέκτημα του λεκιασμένου σκυροδέματος είναι ότι είναι μια ημιμόνιμη, ανθεκτική επιλογή.